Hem Press

SKÖRDEFEST

I bildgalleriet ser ni bilder från olika utställningsr genom åren!

 

Kalvhagen är en plats där djur, kultur, konst och natur tillsammans bildar en härlig miljö för alla åldrar!
Under Skördefesten 2024!  Galleri Hönshuset  visade en mustig samlingsutställning med måleri av Stig Karlsson och  Linda Sörnäs. Silversmide av Per Lundkvist och en liten dinosaurieillustrationer av Elisabeth Appeltoft Petersson.
Stig Karlsson har funnits med under många år och hans sätt att ”måla med ljuset” har gjort honom till en oerhört omtyckt konstnär.
Linda Sörnäs, Fåglar Fåglar Fåglar! Ja hon älskar fåglar! Jobbar emellanåt lite som illustratör med torrnål eller snabba tuschteckningar.  Under sommaren är det huset på norra Öland som gäller och på vintern lockar ljuset i syd Spanien
Pers Lundkvists silversmide bjuder på ett annorlunda uttryck där grova mönstrade ringar varvas med skira hängen. Elisabeth Appeltoft Petersson bor och arbetar i sin ”Ateljé Sundet” i Byxelkrok.

I Kalvhagen fanns det försäljning av godis, stickat, sydda saker, yllekläder, fårskinn, vedklyvar, grillad korv mm. I år bjuds det äntligen på Hopp i Hö! En efterlängtad aktivitet! Det blev en Dinosaurieinstallation som barnen från Åkerboskolan  skapade. Södvikshäxan och SpetsduksSpökträdet fanns som vanligt på plats!

Musikladan blev det Cornelis Wreeswijk! Vår folkkära artist, Anita Strandell gav två bejublade en konserter  under lördagen i Cornelis anda! Cornelis berättade om sin vän ”glädjeflickan” Deirdre i Rio de Janeiro. Hans röst förde oss genom kvällen, som en osynlig tråd när Anita Strandell mixade samba, bozzanova, visor och jazz. Anita var Cornelis tredje och sista fru, hon hans outgivna skatter och en del eget material, Anita är dessutom en stor estradör så det blev en stor portion humor!  Kompade gorde gitarristen Staffan Linder och basisten Lennart Ström. Grunden för konserten, som betitlades”Trio de Janeiro” är namnet på albumet ”Om Deirdre”.

Musikladan skördade vi ord!  Välkomna stora som små in i sagans värld och bli inspirerad av hur ni kan läsa för och med varandra. Jag kommer att ledsaga er genom roliga, tokiga, lite galna, sorgsna, spännande och tänkvärda meningar och ord där mellanrummen blir till egna reflektioner.  Kom och upplev det häftiga att få lyssna på berättelse, att få bli läst för! Det blir spännande, roliga, tänkvärda och värdegrundade berättelser för barn och vuxna långt in på kvällen. Berättar, det gör jag Anne-Sofie Holmberg!

Ni vuxna som vill ta med er era barn på vuxensagorna så rekommenderar jag att de är från 7 år och uppåt. Barnen kommer kunna ta till sig berättelsen och ni kan tillsammans prata om hur ni tolkat sagan efteråt och jag lovar att ni kommer få mycket att prata om. OBS! Vid barnsagorna ska de finnas vuxna med.

STÄLLPLATS för husbil! För er som önskar övernatta i byn erbjuder vi ställplatser i Kalvhagen året om, samt under Skördefesten och så länge det är snöfritt. Passa på att bo mitt i Skördefesten och upplev ljus, installationer och konst, mat, musik mm. med gångavstånd till allt!

OBS! Förboka eftersom platserna är begränsade pga. aktiviteter i Kalvhagen!

070 495 10 02, 070 792 10 04

Prinsessan Estelle hoppade i vårt hö under 2015 års Skördefest!


Prinsessan Estelle hoppar i vårt hö under 2015 års Skördefest!

Skördefesterna i Kalvhagen har varit en oerhört välbesökt plats under många år, men 2019 valde vi att hålla stängt för att förbereda ett försenat 10-års jubileum sommaren 2020 som tyvärr kom av sig pga. pandemin. I år  är det  öppet  i Galleri Hönshuset med konst av Stig Karlsson och fler utställare kommer! Uppdateras snart!


Succen”En resa tillbaka i tiden” har varit ett stående tema genom alla års Skördefester. Vi har låtit besökarna vandra genom lador, dofter, smaker, och installationer. De har fått möta gubbar och gummor klädda i kläder från förr. Det har rossats sten på den hundra år gamla stenkrossen, och klyvits ved på den nästan lika gamla vedklyven, de har fått träffa Södvikshäxan på sin gamla Fordsson, dinglat med benen från jättestolen vid vårt gigantiska bord! Det har varit visning av bikupor, gamla lantbruksmaskiner som varit upplysta i natten. I natten har också vårt SpetsduksSPÖKträd lyst i mörkret. Det har varit försäljning av tovat, skinnhantverk, sydda saker, lammskinn, vävda mattor av ull och skinn, barnkläder, barnböcker, boksläpp, sylt, hemost, potatis, grönsaker, frukt, viltkött från bla. vildsvin, inläggningar, godis mm.  MAT ÖL VIN!  Och mycket mycket mer!
I år blir det det inte lika mycket, men vi har konst, hantverk, intallationer, dinosaurier, Södvikshäxan, musik, försäljning mm.

Hydman Vallien finns tyvärr inte med oss längre.

Ulrica

Ulrica Hydman Vallien  var en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Hon var också känd för sina glas och akrylmålningar, slingrande ormar, tulpaner och vargar. Hennes verk kan hittas på museer runt om i världen. Ulricas kraftfulla bildspråk bjöd både på dramatik och humor, hon målade med lust, energi och passion! Ulrica har under flera år ställt ut sina verk i vårt Galleri Hönshuset.
Ulrica Hydman-Vallien finns tyvärr inte med oss längre, men hennes verk har under många år funnits i vårt lilla Galleri Hönshuset så det är med stor sorg och saknad jag skriver det här. Ulrica blev en kär vän och hon var med  och invigde Galleri Hönshuset våren 2014 då hon också deltog med tre stora målningar på temat ”kossor”. En fantastisk invigning där också barnen från byns förskola deltog. Vill ni se mer av Ulricas verk, bege er till VIDA Museum där finns en fantastisk utställning med Ulrica och en lika härlig utställning med hennes make, Bertil Vallien. Ulrica kommer alltid vara saknad både som min vän och som konstnär.
/Anne-Sofie

 

I Konstladan 2018 var det Galen Skördemusik med Anders Linder & Anita Strandell!

Anita Strandell

Saxofonisten Anders Linder & Anita Strandell mixade samba, visor, jazz och en stor portion humor kryddat med galna upptåg! Kvällen svängde med evergreens av bla. Cornelis, Povel Ramel, Robert Broberg, Duke Ellington. Anders spelade som vanligt så svetten lackar! En galet härlig kväll! I år blir det en lika härlig kväll men den här gången blir det i Cornelis anda, en helkväll med Cornelis, Anita Srandell med band!

 

Om Kalvhagen 2015 av Ölands Skördefest

Skördefest i vår närhet:

Södviks Bageri och Pizzeria

Ölands Möbelhus

ÖHAND Design

Södviks Gästgivaregård